TOURNAI — In de Belgische stad Tournai zal op zaterdag 28 en zondag 29 september 2019 voor de eerste maal de internationale beiaardwedstrijd ‘Maurice en Géo Clément’ worden gehouden. Ter viering van het heugelijke feit dat de beiaardcultuur sinds 5 jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Voor dit concours kunnen alleen beiaardiers jonger dan 21 jaar zich inschrijven.

Er zijn twee categorieën. De zaterdag is bestemd voor degenen die nog niet de pedaaltoetsen van een stokkenklavier gebruiken. Van hen wordt verwacht dat zij een verplicht werk van Clément op de ambulante kamerbeiaard ‘Koningin Fabiola’ (49 klokken) spelen en een werk naar eigen keuze op het carillon van het Belfort (55 klokken). Op zondag spelen op de torenbeiaard jonge beiaardiers die al wel het volledige stokkenklavier benutten. Ook zij dienen een verplicht werk van Clément te spelen en de bewerking van een eigentijds stuk, bijvoorbeeld pop- of jazzmuziek.

 

Deelname is gratis en opgeven kan vanaf 24 mei aanstaande. Neem voor meer informatie contact op met Catherine Vanden Broecke van het VVV-kantoor te Tournai (Doornik): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Géo Clément (1902-1969) was een bekende beiaardier, componist en beiaarddocent in Tournai. Ook zijn broer Maurice bespeelde het carillon en volgde Géo op toen deze in 1957 zijn eigen beiaardschool in Mons (Bergen) oprichtte.