De Vlaamse Beiaard Vereniging presenteert het beiaardstuk St. Francis' Trial van Jo Coenen. 

Op 4 oktober, feestdag van Sint-Franciscus, herdenkt de franciscaanse gemeenschap een bijzondere ontmoeting tussen Sint-Franciscus en Al Kahmil, de sultan van Egypte, nu precies 800 jaar geleden. Temidden van het geweld van de Vijfde Kruistocht spraken de twee spirituele leiders over het belang van vrede in de wereld. Franciscus was onder de indruk van het gesprek en riep zijn medebroeders op om de spiritualiteit van vrede en broederlijkheid te verspreiden over de wereld. Geïnspireerd door de Adhan, de oproep tot gebed van de moslims, vroeg hij de christelijke gemeenschap om de klokken te luiden als oproep tot gebed.

Daarom lanceert de franciscaanse gemeenschap nu Franciscan Call 4 Peace, een wereldwijde actie om de klokken te luiden voor de zaak van de vrede op 4 oktober om 14u, het ogenblik van het moslimgebed. Op die dag zullen ontmoetingen plaatsvinden tussen christenen en moslims in een sfeer van dialoog en gastvrijheid.

Naar aanleiding van de oproep schreef de Leuvense componist Jo Coenen het beiaardstuk St. Francis’ Trial. In dit stuk komen twee oproepen tot gebed met elkaar in dialoog: een gregoriaanse Angelusmelodie en aan islamitische Adhanmelodie. Wij bieden u dit opmerkelijk beiaardwerk, dat een muzikale verklanking is van de idee van interreligieuze dialoog, aan als een waardevolle aanvulling van uw beiaardrepertoire. De partituur wordt ingeleid door een toelichting over de actie en over het muzikale programma van het stuk.

Uiteraard bent u welkom om het werk uit te voeren op 4 oktober als een onderdeel van Franciscan Call 4 Peace. In dat geval kan u uw deelname registreren op http://franciscancall4peace.org/inschrijving-actie/

De partituur met toelichting kunt u hier downloaden.