Elaa Abdeltawab heeft op verzoek van de KNKV en de opleiding een werkstuk gemaakt waarmee beiaardiers en gemeenten een handleiding krijgen op welke manier ze het cultureel erfgoed meer zichtbaarheid kunnen geven. We hebben een aantal adviezen en een checklist voor u uit het document gehaald, omdat we denken dat u hier het meeste baat bij heeft. Mocht u het hele artikel willen lezen, inclusief een stuk achtergrond, dan verwijzen we u naar het complete werk. Er is een onderscheid gemaakt tussen best practices voor de beiaardiers en voor de gemeenten.

1. Beiaardiers

o Organiseer verzoekprogramma’s als kleine events. Dit vindt al geregeld plaats en wordt zeer positief ontvangen. Bijvoorbeeld in Rotterdam en Utrecht.

o Gebruik een vaste luisterplaats waar luisteraars zich welkom en comfortabel voelen

o Organiseer een bespeling met plaatselijke musici of andere culturele verenigingen • Organiseer Cross-over concerten, concerten in samenspel met andere instrumenten en kunstvormen (beiaard+)

o Speel in op actuele gebeurtenissen zoals Koningsdag, Dodenherdenking, voetbalwedstrijden, plaatselijke helden, etc. • Live streamen van de concerten en reguliere bespelingen.

o Gebruik de sociale media zoveel als mogelijk.

 

2. Gemeenten

2.1 Toerisme

o Organiseer open-torenbezoeken (indien mogelijk);

o Richt in de toren een informatiepunt over de toren, de beiaard en de klokken in;

o Oefenbeiaard voor de bezoekers

o Op termijn kan de Doe-beiaard een goed oplossing kunnen zijn om de beiaard naar de mensen te brengen in plaats van de mensen naar de beiaard.

 

2.2 Eigen bevolking

o Educatieve rondleidingen voor scholen en verenigingen

o Speurtochten voor scholieren, gezinnen en ouderen

o Sta open voor de pluriforme omgeving, vraag de bevolking wat de muzikale smaak is en kom samen tot een mooi programma. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Rotterdam Songboek. Voor beiaardiers en gemeenten is "storytelling" uitermate zinvol – vooral in samenspraak met de lokale beiaardvereniging/ beiaardier/ stadshistoricus-/vereniging.

o Feiten op een informatiebord zetten en meer authentieke verhalen over de toren en de beiaard vertellen tijdens rondleidingen.

o Stimuleer onderzoek door beiaardliefhebbers, de lokale historische kring of de stadsgidsen.

o Maak gebruik van het archief en de geschriften op de klokken voor interessante verhalen over bijzondere historische momenten in de geschiedenis van de stad of dorp.

o Zoek naar een bijzondere geschiedenis van de stad, die een directe verband heeft met de toren.

Hieronder is een checklist voor beiaardiers, beiaardverenigingen en gemeenten, die Elaa Abdeltawab heeft ontwikkeld en duidelijk kan maken waar eventueel nog aandacht aan geschonken kan worden. We wensen u veel inspiratie en succes! De volledige toolkit is te vinden via Dropbox, map D (voor leden toegankelijk).