PERPIGNAN — Ter gelegenheid van de 31ste editie van het Festival de la Musique Sacrée in Perpignan werd voor de derde keer een compositiewedstrijd voor beiaard uitgeschreven. Gevraagd werd om een stuk voor twee beiaardiers te schrijven van ongeveer 2 minuten dat op de beiaard in de toren van de kathedraal Saint-Jean-Baptiste van Perpignan uitgevoerd kan worden. Het thema van het festival is dit jaar ‘Nocturne’. Begin januari zijn de inzendingen beoordeeld. Er werden maar liefst 25 composities ontvangen van 22 kandidaten uit acht landen.

De leden van de jury waren Michel Peus (Directeur adjoint honoraire du Conservatoire Perpignan-Méditerranée Montserrat Caballé), Hervé Rémond (Directeur des Etudes van hetzelfde conservatorium), en Jean-Philippe Pie (contrabassist). Alle drie gerenommeerde musici kennen de beiaard als instrument.

Na grondige bestudering van alle inzendingen heeft de jury unaniem de prijs van 500 euro toegekend aan Luc Le Provost uit Frankrijk voor zijn compositie getiteld 'Procesion Nocturna Miserere Mei Deus – La Madruga, Semana Santa en Sevilla'. Het werk zal door American Carillon Music Editions worden gepubliceerd. De jury wenste een speciale vermelding te geven aan Naoko Tsujita uit Canada voor haar compositie 'Nocturne Dance'.

De componist heeft toegezegd aanwezig te zijn bij de eerste officiële uitvoering. Die vindt plaats op zaterdag 13 april 2019 om 18.00 uur door de beiaardiers Elizabeth Vitu en Laurent Pie. Zij bespelen de historische beiaard van de kathedraal van Perpignan met 46 klokken van klokkengieter Amédée Bollée. Het publiek kan luisteren op het plein naast de ingang van de kerk. Het festival zelf start al op 10 april en duurt tot 20 april.