Op 13 september 2018 overleed Jacob van der Ende, emeritus-beiaardier van o.a. Dordrecht en Schoonhoven.

Wij herinneren ons

       zijn bevlogen beiaardspel

       de inspirerende wijze waarop hij over de beiaardkunst vertellen kon

       zijn ter zake kundige en artistieke advieswerk op gebied van restauratie en nieuwbouw van carillons

       de wijze waarop hij grondlegger en animator was van het Dordtse 'change ringing'

       de onvermoeibare wijze waarop hij telkens weer kans zag de beiaard onder de aandacht te brengen

Jaap ging voor kwaliteit. Grote componisten kwamen onder zijn beiaardiersvuisten en -voeten tot leven. 

We gedenken hem met respect en leven mee met dochter Jacoby.

Afscheidsdienst vrijdag 21 september om 11.00 uur in de kerk van de Hervormde Gemeente Willige Langerak, De Monignylaan 18 te Schoonhoven. Aansluitend teraardebestelling Algemene Begraafplaats, Wal 7 te Schoonhoven.

Ongeveer 13.30 uur gelegenheid tot condoleren in Belvédère, Lekdijk West 4 te Schoonhoven

Op 11 november 2018 zal de klank van vele klokken herinneren aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Op diezelfde dag wordt in de Abdij van 't Park te Leuven (België) een Vredesbeiaard ingehuldigd. Het instrument is het resultaat van de culturele samenwerking tussen de steden Neuss en Leuven, twee steden die in 1914 op een noodlottige manier met elkaar geconfronteerd werden.

Voor de inhuldiging schreef de gerenommeerde Vlaamse beiaardier en componist Geert D'hollander het werk Sacrale Suite, een triptiek op gregoriaanse thema's. Dit werk wordt door beide steden aan alle beiaardiers in de Lage Landen aangeboden, in de hoop dat velen van hen het op 11 november op de 'eigen' beiaard gaat uitvoeren. Indien zij hun eventuele deelname bevestigen op het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  voor 30 september, zal dit worden vermeld in het programmaboek van de inhuldiging.

In 2019 wordt van 10 - 14 juli in Mechelen de achtste editie gehouden van de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola. Het is de moeite de data in de agenda vast te blokkeren. Dit zeer prestigieuze concours wordt slechts eenmaal in de vijf jaar georganiseerd door de Koninklijke Beiaardschool Jef Denijn in samenwerking met de Vereniging Toren en Beiaard Mechelen. Er zijn een paar nieuwe aspecten aan de wedstrijd. Lees verder in de drietalige folder door hier te klikken.

Een verslag van Ada Boerma

Het festival Klinkend Erfgoed in Maastricht werd op 31 augustus in de Bonbonnière geopend met een symposium: Hoe kan klinkend erfgoed weer verbinden? Dit symposium begon met muziek om ons er aan te herinneren dat alles bij Klinkend Erfgoed in de eerste plaats om muziek draait. De 15-jarige beiaardier in opleiding Elien van den Broek stal direct de show met haar enthousiasme voor de beiaard en de bespeling van het rijdende carillon.

Opening

Daarop ging de burgemeester van Maastricht......Klik hier om het volledige artikel te lezen

 

Tieners die verbaast om zich heen kijken en vervolgens naar boven kijken naar de kerktoren, waar de muziek van het carillon vandaan komt. Dat weten ze wel, maar waar komt dat stemgeluid, dat gezang vandaan? Verbaast kijken ze om zich heen om vervolgens hun mobiel te raadplegen. Misschien heeft die het antwoord. Het gebeurde op de Markt in Weert op 4 september tijdens het concert van Madieke Marjo, mezzosopraan, Martine Wijers, piano en Frank Steijns carillon vanaf de Sint Martinuskerk te Weert (toren: zie foto op nieuwspagina). Dit concert vond plaats in het kader van het festival Klinkend erfgoed dat van 31 augustus tot en met 5 september plaats vond in Maastricht, Nederlands en Belgisch Limburg.

Niet alleen in Weert keken de mensen op de terrassen verbaast om zich heen. In Venlo gebeurde hetzelfde. In Maastricht waren de luisteraars minder verrast, het gebeurt wel vaker dat er in combinatie met het carillon andere muziekklanken over de stad dwarrelen. Deze dagen konden de Maastrichtenaren o.a. genieten van het carillon met Franse Chansons, carillon met DJ collectief “Sonorous Cell”. In Heerlen was het programma “Carillon Request” een succes. Luisteraars konden per app een verzoek nummer indienen, dat vervolgens op carillon en keyboard uit gevoerd werd. Tijdens het Dance, Trance the Bells, op het terrein van Festival Bruis hebben honderden mensen gedanst op de klanken van het rijdende carillon in samenwerking met een DJ. Traditionele bespelingen kwamen ook ruimschoots aan bod, o.a. op zaterdag 1 september, tijdens de klokkenestafette in Nederlands en Belgisch Limburg. De klokkenestafette ging van Venlo, via Hasselt, Heerlen, Peer, Weert, naar Maastricht.

Het festival Klinkend erfgoed draaide niet alleen om carillons, ook de orgels kwamen ruimschoots aan bod tijdens de lunchconcerten door studenten van het Conservatorium Maastricht en Euroregio orgelconcerten door internationale organisten. Een bijzondere ervaring was de live orgelbegeleiding bij de stomme film “Der müde Tod” (Frits Lang) uit 1921. Het was heel bijzonder om te ervaren hoe muziek een beeld krachtig maakt. Het slotconcert door Aart Bergwerff vond plaats op 5 september in de Romaanse Onze Lieve Vrouwen Basiliek. Deze middeleeuwse basiliek leende zich bij uitstek voor de uitvoering van “Concert Spirituel”: Canto Ostinato van Simeon ten Holt.

Het carillon, onderdeel van de openbare ruimte, is zichtbaar en hoorbaar voor iedereen, die zich binnen de klankcirkel bevindt. Het orgel is voor het publiek minder toegankelijk, voor orgelmuziek moet je een kerk ingaan. Toch heeft het publiek in Maastricht van orgelklanken kunnen genieten. Op zaterdagmiddag 1 september stond het dansorgel “De Lange Gavioli” op het Vrijthof opgesteld. Bij het oudere publiek riep dit orgel herinneringen op aan vroeger tijden. Het jongere publiek begon soms spontaan een dansje te maken op de klanken van het orgel.

Woensdagmiddag 5 september stond helemaal in het teken van jeugd en orgel. Op het Vrijthof stonden een miniatuur orgeltje en een minidraaiorgeltje opgesteld. Aan de hand van deze twee instrumenten werd aan de kinderen uitgelegd hoe klank ontstaat. Vervolgens gaf de organist van de Sint Janskerk in de kerk tekst en uitleg over het orgel. Tot slot mochten de kinderen naar boven, naar het orgel. Toen was de verleiding wel heel erg groot om zelf wat te spelen op het orgel.

Het festival Klinkend Erfgoed in Maastricht was een succes. Het is een van de mogelijkheden om de schatten van het klinkende erfgoed onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Dat is de grote uitdaging voor alle professionals, beiaardiers, organisten, orgelbouwers en klokkengieters en alle eigenaren en liefhebbers van het culturele erfgoed. Ik hoop dat Maastricht een basis heeft gelegd waarop al deze partijen elkaar vinden om gezamenlijk deze uitdaging op te pakken en een succes te maken van het Europese jaar van het Klinkend Erfgoed.

Ammerzoden, 11-09-2018                                                                                                    Ada Boerma, voorzitter NKV

De organisatie van het Festival Gewijde Muziek Perpignan 2019 brengt samen met de Vrienden van het carillon Cathédrale Saint-Jean-Baptiste Perpignan voor de derde keer een CARILLON COMPOSITIE WEDSTRIJD tot stand in het voorjaar van 2019. Er wordt een compositie van 2 minuten gevraagd voor twee beiaardiers. Informatie is te vinden op de tweetalige folder (Engels en Frans). Klik hier om die folder te raadplegen.