ASTEN — Klokkendorp Asten staat zondag 26 mei in het teken van het jaarlijkse muziekfestival 'Alle Klokken Luiden'. Op drie locaties in en rond Museum Klok & Peel in Asten staan bijzondere muzikale optredens op het programma. Van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Zoals elk jaar kunnen muziekliefhebbers op de vierde zondag van mei in Asten terecht voor het festival 'Alle Klokken Luiden'. Dit keer heeft het muziekfestival een extra feestelijk tintje vanwege het 50-jarig bestaan van het museum. 'Alle Klokken Luiden' wordt gedragen door maar liefst drie mobiele beiaarden en beiaardiers uit de Lage Landen. Ook het museum en de nieuwe collecties zijn opengesteld.

Beiaarden, beiaardiers en muzikanten

De drie mobiele beiaarden die tijdens 'Alle Klokken Luiden' worden ingezet, hebben alle drie een pracht van een reputatie. Frank Steijns, stadsbeiaardier van Maastricht, Heerlen en Weert komt met het 43 klokken tellende mobiele concertcarillon, waarmee hij samen met het Johann Strauss Orkest van André Rieu de hele wereld overvloog.

In de Oranjerie komt de Bronzen Piano te staan van Koen Van Assche, stadsbeiaardier van Lier en Turnhout en co-stadsbeiaardier van Antwerpen. Zijn 50 klokken tellende mobiele beiaard is gebouwd bij Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts in Asten, heeft de vorm van een concertvleugel en geldt in de carillonwereld als een juweeltje van innovatie.  

Op het grasveld tegenover het museum komt het eveneens 50 klokken tellende mobiele concertcarillon Bell Moods van pianist/organist/beiaardier Boudewijn Zwart te staan. Dat instrument is bekend van onder meer de Amsterdamse Grachtenconcerten. Zwart staat zelf niet op de speellijst, maar hij geeft zijn instrument graag in bruikleen aan Rosemarie Seuntiëns, stadsbeiaardier van Asten, Eindhoven, Helmond, Oirschot, Roermond en Venray.  Andere beiaardiers die bij Museum Klok & Peel de klavierstokken beroeren zijn Richard de Waardt (stadsbeiaardier Rotterdam), Jan Verheyen (stadsbeiaardier Hasselt) en Luc Rombouts (naast bestuurslid van het museum, stadsbeiaardier van Tienen en universiteitsbeiaardier van Leuven).

En er zijn meer musici die hun opwachting maken. Zoals onder andere gitaarvirtuoos Cedric Honings, Zolotoj Plyos een traditionele Russische Volksmuziekgroep, Het Pulse Percussion Trio in samenspel met Koen Van Assche en Araumi Daiko dat samenspeelt met Rosemarie Seuntiëns. Heel bijzonder is ook de komst van een heus verplaatsbaar orgel in 18e-eeuwse Venetiaanse stijl. Het bestaat uit twee delen die samen een volledig éénklaviersorgel vormen, waarbij het gedeelte met het klavier als apart continuo-orgel kan worden gebruikt. Door Arno Kerkhof bespeeld en in samenspel met Frank Steijns, belooft dit een muzikaal hoogtepunt  te worden.

Feestelijk is ook het optreden van de Fanfare Wilhelmina uit Vlierden op het plein voor het museum waar zij samen met Rosemarie Seuntiëns op de beiaard te horen zullen zijn. Later op de dag wordt hier geduelleerd tussen Jan Verheyen op de beiaard en DJ Courtasock met hun ‘Carillon Jam’.

Een concert tijdens een eerder festival

Museumcollecties steeds in ontwikkeling

De vaste klok- en natuurcollecties van het museum zijn onlangs onder de noemers ‘De Peel aan Zee’ en ‘Klank van de Lage Landen’ bij de tijd gebracht. Het museum heeft daarnaast de ambitie om twee keer per jaar een wisseltentoonstelling in te richten. Het komende anderhalf jaar staat in het teken van 75 jaar vrijheid. Momenteel zijn er in het Astense museum in dat kader drie tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog te zien. De eerste ‘Klokkenroof’ is al een tijdje te bekijken en gaat over de geroofde kerkklokken die werden omgesmolten voor de Duitse oorlogsindustrie. De tweede tentoonstelling ‘Meisjes van Toen’ toont tekeningen die vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt door leerlingen van het St. Catharinalyceum in Eindhoven. Helemaal nieuw is: Death Valley De Peel. Deze expositie gaat over de zware gevechten die in deze regio hebben plaatsgevonden.

Onder de noemer Death Valley De Peel initieert het museum momenteel regiobreed meer activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding. Op 6 juni is de officiële opening van de tentoonstelling, die nu al te zien is. De regionale verbreding past perfect in de toekomstvisie van het museum. Sterker nog, het museum timmert ook internationaal aan de weg met het internationaal expertisecentrum voor campanologie.

Ook is het museum met o.a. de nieuwe vaste presentatie ‘Klank der Lage Landen’ en het onlangs geopende ‘Hemonyspoor’ gratis te bezichtigen.

Lees meer over alle details en tijdstippen van bespeling op www.museumklokenpeel.nl. 'Alle Klokken Luiden' is zondag 26 mei van 13:00 tot 17:00 uur in Museum Klok & Peel aan de Ostaderstraat 23 in Asten.