ROTTERDAM — Richard de Waardt, stadsbeiaardier van Rotterdam, zoekt en speelt veel liedjes die behoren tot het cultuureigene van de gemengde bevolking in zijn stad. Dat begint op te vallen: zo speelde hij laatst een bekend Turks liedje dat door een buurtbewoonster herkend werd. Zij nam het op en stuurde het ogenblikkelijk naar familie in Turkije. De rest van het verhaal laat zich raden: Richard is momenteel in Turkije de populairste musicus uit ons land! Proficiat, Richard!

Op de Facebook pagina van de KNKV schreef Richard het volgende: "Leuke anekdote over mijn plotselinge wereldfaam als beiaardier in Turkije: Op donderdag 21 mei 2020, Hemelvaartsdag én Unesco dag van de culturele diversiteit speelde ik liedjes uit heel de wereld uit het Groot Rotterdams Songbook op het carillon van de Laurenstoren. Een Turkse buurvrouw herkende 'Uzun İnce Bir Yoldayım' en filmde het vanaf haar balkon. Ze stuurde het via WhatsApp naar een aantal vrienden. Die stuurden het ook door en vervolgens verscheen het filmpje op Twitter, Facebook, YouTube, Instagram én op de Turkse nationale televisie!"

"Met andere woorden: het ging viraal. Inmiddels schijnt het meer dan 10 miljoen keer te zijn bekeken. Vervolgens heeft men ontdekt dat ik de beiaardier was (via een artikeltje in het AD hierover waarin mijn naam wordt genoemd - zonder dit overigens even bij mij te checken). Eergisteren ben ik gefilmd en geinterviewd in de toren door de zeer vriendelijke Zeki Baran en ook dat filmpje is weer uitgebreid in de Turkse media geweest. Ik word overspoeld met vriendschapsverzoeken en berichtjes van blije en soms emotionele Turken. Heel bijzonder om mee te maken."

"Door liedjes uit andere culturen te spelen hoop ik altijd dat de oude klokken voor blijdschap en verbinding kunnen zorgen in de stad. Dat is in dit geval uitstekend gelukt. De viraliteit van het filmpje had ook alles te maken met het negatieve nieuws rond de gehackte minaretten. De timing had niet beter gekund, want het door Turken zo geliefde 'Uzun İnce Bir Yoldayım' gespeeld op klokken in een Rotterdamse kerktoren bleek een perfect getimed tegengif voor de negativiteit rond de gehackte minaretten. Enfin, weer een ervaring rijker. Vanochtend dronk ik koffie met de Turkse buurvrouw op haar balkon. We vertelden onze verhalen aan elkaar en toen klom ik weer naar boven om voor haar en de rest van de stad (en wellicht daarbuiten) te spelen."