DEN HAAG — Den Haag werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog officieel bevrijd op 8 mei 1945. De plaquette in de noordmuur van de Grote Kerk herinnert daaraan.

De compositie Towards Victory werd in opdracht van het Haagse Gemeentebestuur geschreven door de Haagse componist Roel van Oosten in het kader van de landelijke herdenking ‘75 jaar bevrijding’. Op 8 mei 2020 ging - na de kranslegging bij de plaquette rond 11.00 uur - de compositie in première, op de beiaard van de Grote Kerk uitgevoerd door stadsbeiaardier Gijsbert Kok.

Toelichting door de componist: ‘De Engelse titel refereert aan onze Engelstalige bevrijders, maar geeft ook aan, dat er een weg moet worden afgelegd om de overwinning en bevrijding te bereiken. Het sleutelwoord hierbij is volharding. Dit gegeven wordt muzikaal uitgedrukt door een steeds terugkerend ritmisch motief, veelal in de baspartij, waarboven de melodie gevarieerd wordt. Terwijl deze volhardende beweging doorgaat, neemt de intensiteit van het stuk geleidelijk toe. Hierbij steeds gebruikmakend van mineurklanken, die goed klinken op een carillon, gezien de stemming van de klokken. Uiteindelijk mondt dit uit in de overwinning, hetgeen muzikaal verbeeld wordt door de overgang van mineur naar een majeur toonsoort: Towards Victory!‘

Het werk (11 pagina’s en met een moeilijkheidsgraad van 3-4 op een schaal van 5) is te bestellen via de mail of via zijn website. De prijs binnen Europa is € 13,65 (inclusief verzendkosten).