ARLINGTON (USA) — Ze zijn er weer, de vijftig klokken van het Nederlands carillon bij Arlington, de erebegraafplaats in Washington D.C. Het heeft even geduurd voordat ze alle 50 gerenoveerd en herstemd waren door Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts. Samen met twee kleine klokken en één grote nieuwe klok zullen ze de komende maanden geïnstalleerd worden in de monumentale klokkentoren, die ook grondig gerestaureerd is. Begin mei 2021 waren de drie nieuwe klokken te bewonderen in de Nederlandse ambassade te Washington D.C.

De drie nieuwe klokken zijn genoemd naar mensen die een belangrijke invloed gehad hebben op de maatschappelijke ontwikkeling na de Tweede Wereldoorlog. De grootste en de zwaarste van de drie klokken draagt de naam Georg C. Marshall, die met zijn Marshallplan een cruciale bijdrage leverde aan de wederopbouw van West-Europa. De kleinste van de drie draagt de naam van Eleanor Roosevelt, voormalig first lady en voorvechtster van de mensenrechten, deze klok weegt 12 kilo. De derde klok is genoemd naar Martin Luther King jr., de voorvechter van de burgerrechten, die droomde van een Amerika waar huidskleur geen rol meer zou spelen.

De eervolle taak om de Eleanor Roosevelt klok te onthullen was weggelegd voor Tracy Roosevelt, een achterkleindochter van Eleanor. Tracy Roosevelt is vereerd dat deze klok de naam van haar overgrootmoeder draagt, niet alleen vanwege haar grote betrokkenheid bij en inzet voor mensenrechten, maar ook om de Nederlandse “roots” van de Roosevelt familie. Dat schept een speciale band. 

Het Nederlandse Carillon is het officiële cadeau van Nederland aan de Verenigde Staten als dank voor hun rol bij de bevrijding, de hulp bij de wederopbouw en als symbool van een eeuwenlange vriendschap tussen beide landen. Voor deze renovatie is nauw samengewerkt door Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts en de beheerder van het carillon de NPS, de dienst die de nationale parken in de VS beheert. Het resultaat, een moderne klokkentoren met een harmonieus carillon met 53 klokken, is te zien en te horen op een bijzondere plek in de Amerikaanse hoofdstad.

https://www.facebook.com/376828305760772/posts/3700831940027042/?d=n

Bells for America kopie