Het was een heel spektakel toen in oktober 2019 het bovenstuk van de historische toren van het stadhuis te Bolsward in z’n geheel werd gedemonteerd om te worden gerestaureerd. De bonte knaagkever, die veel voorkomt in historische gebouwen, had dusdanig huisgehouden dat veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden. Daarom werd het torendeel, inclusief het zich daarin bevindende carillon, in z’n geheel weggehaald. Om vervolgens per boot, onder luide klokkenklanken, naar Sneek vervoerd te worden voor restauratie.

Woensdag 8 juni was het dan zo ver: torendeel en carillon kwamen per boot terug in Bolsward. Dat gebeurde onder het wakend oog van vele Bolswarders, en met begeleiding van een vloot aan plaatselijke boten.

In heel Nederland was te horen hoe blij de burgers van de Friese elfstedenstad zijn dat hun toren en carillon weer terug zijn. Deze zomer zal het klokkenspel weer elk kwartier te horen zijn. ‘Onder deze vertrouwde klanken voelen we ons weer echt thuis in ons stadje’ kon je horen zeggen in de toegestroomde menigte.

Meer lezen? Artikel op website NOS