Koningsdag 2022 in Nederland

NEDERLAND — Op woensdag 27 april 2022 viert Koning Willem-Alexander zijn verjaardag in Maastricht. Heel Nederland viert met hem mee. Op deze Koningsdag 2022 leveren ook de beiaardiers wederom een belangrijke bijdrage. De hele dag klinken passende beiaardklanken op deze “Dag van Verbondenheid”.

Het carillon heeft als oudste instrument van de openbare ruimte door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse samenleving. Bij vreugde en verdriet, in vredestijd en tijdens oorlog en bezetting klonk het carillon. Het carillon dat wel de "stem van de stad" genoemd wordt, vertolkt de gevoelens van de bevolking. Het carillon is een laagdrempelig instrument dat mensen met verschillende culturele achtergronden bereikt en daarmee is het bij uitstek een instrument dat mensen verbindt.

Verbondenheid staat centraal op Koningsdag 2022. In de afgelopen jaren heeft zo ook het carillon tijdens de Coronacrisis, bij de viering van 75 jaar Vrijheid, op Koningsdag en Bevrijdingsdag, deze verbindende rol met verve vervuld.

Wij lichten nog twee zaken in het bijzonder uit:

Kinderen voor Kinderen - FitTop10

Op het speelprogramma staan, naast passende muziek, tal van kinderliedjes met onder andere het nieuwste Koningsspelenlied “FitTop10”, het “Kinderen voor Kinderen”-lied van dit jaar. Dit is speciaal geschreven voor de tiende editie van de Koningsspelen, met als thema ”voel je fit”. Zie het persbericht hier. De bladmuziek is hier te vinden.

Koningsdagconcert 2022

Koningsdag 2022 2

De beiaard is op Koningsdag 2022 niet alleen door het gehele land live te horen, maar ook tijdens het officiële Koningsdagconcert voor Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima, dat op woensdag 27 april om 20.30 uur op NPO wordt uitgezonden. Frank Steijns opent het Koningsdagconcert op het stadhuiscarillon van Maastricht. Hij sluit het concert af met zijn mobiele carillon, en dan in samenspel met onder andere de gebroeders Jussen op piano en de violiste Liza Ferschtman.

Koningsdag 2022 1

Namens de KNKV wensen we u een mooie Koningsdag toe, in verbondenheid met elkaar.