MAASTRICHT — Hoe kan klinkend erfgoed weer verbinden? Oude klanken herontdekken; een zoektocht naar nieuwe ervaringen. Op vrijdag 31 augustus vindt in Maastricht het Symposium Klinkend Erfgoed plaats. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. Tijdens dit symposium gaan we in op de vraag welke vernieuwingen nodig zijn om ook een ander en jonger publiek te bereiken. Er worden voorbeelden besproken hoe klinkend erfgoed aan nieuwe waarden, gebruiken en culturen kan worden verbonden.

Carillons, orgels, uurwerken en luidklokken waren ooit innovatieve instrumenten die het publiek eeuwenlang ontroerden en informeerden. Met muziek, met de aanduiding van de tijd en met meldingen over brand, een begrafenis of een huwelijk. Veel van die functies zijn verloren gegaan, waarmee ook de instrumenten zelf dreigen te verdwijnen. Nieuw gebruik en nieuwe vormen van eigendom kunnen het klinkend erfgoed toekomst bieden.

compilatie klinkend erfgoed

De bijeenkomst vindt plaats als start van het 5-daagse Festival Klinkend Erfgoed in Maastricht van 31 augustus tot en met 5 september, met een groot aantal muzikale en innovatieve onderdelen om iedereen te betrekken bij het klinkend erfgoed. In de stad klinken een rijdend carillon en het grootste draaiorgel van het Museum Speelklok, een luidklokkenestafette en klassieke en moderne Euregio-orgelmuziek.

Dit symposium en het festival worden georganiseerd door de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN) in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en met medewerking van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging (NKV), en de Vlaamse organisaties Het orgel in Vlaanderen en het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC).

Programma
 
10.30 u. Inloop
11.00 u. Opening door de dagvoorzitter Ada Boerma-van Doorne, NKV-voorzitter
11.05 u. Welkomstwoord door burgemeester Annemarie Penn-te Strake
11.20 u. Het nieuwe nut van oude klokken door Luc Rombouts
11.45 u. Muzikaal optreden met toelichting door Edwin Rutten
Rutten maakt met eigen versies en vertellingen klassieke muziek toegankelijk voor kinderen en volwassenen. Elke twee maanden schrijft hij de column Klassieke Kinderenzaken in het magazine Klassieke Zaken. Sinds 1 januari 2015 presenteert hij het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker uit Wenen. Edwin Rutten is ook ambassadeur van Aangenaam Klassiek for Kids
 
12.15 u. Lunchpauze
13.15 u. Hoe interesseren we jonge mensen voor 'saaie' onderwerpen als erfgoed? door Loes Wormmeester, eindredacteur het Klokhuis
13.40 u. Pecha Kucha presentaties, deel 1: Klinkend Erfgoed specialisten opponeren diverse stellingen over erfgoed en cultuur, erfgoed en commercie, erfgoed en jeugd en de soms harde praktijk.
 
14.00 u. Theepauze
14.25 u. Pecha Kuncha presentaties, deel 2
14.45 u. Interactief debat onder leiding van Edwin Rutten tussen panel en zaal
Panelleden Luc Rombouts en Loes Wormmeester, Susan Lammers (RCE), Robert Helder (voorzitter SKEN), Peter Peters (hoogleraar Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music) en Frank Steijns (stadsbeiaardier van Maastricht, Weert en Heerlen en violist en arrangeur in het Orkest van André Rieu)
 
15.45 u. Samenvattende afsluiting door de dagvoorzitter
16.00 u. Bekendmaking winnaar Hack the Bells door de Commissaris van de Koning in Limburg
16.30 u. Startklank Klinkend 2020
17.00 u. Receptie (tot 19.00 uur)

Locatie en kosten
Het symposium vindt plaats in de De Bonbonnière te Maastricht. De kosten bedragen €75,00 (studenten € 25,00) inclusief BTW. Informatie hierover bij de bevestiging van uw aanmelding.